גולדשטיין ושות' משרד עורכי דין

[email protected]

גיוס משקיעים

גיוס משקיעים

 

עסק בראשית דרכו, או המצוי בצומת דרכים ומעוניין להתרחב זקוק למשקיע שיכניס מהוֹנוֹ לחברה. בד בבד, למשקיע תוכניות וציפיות משלו כיצד יוכל להיתרם מההשקעה בעסקכם ולמנף אותה לטובת  עסקיו שלו. בגיוס משקיעים ישְׁנה התנגשות טבעית ואינהרנטית בין המשקיע המעוניין למקסם את הרווח עבור השקעתו, ובין היזם המבקש "שקט תעשייתי" והתנהלות ללא התערבות מצד המשקיע, או התערבות מינימלית. טרם התחלה בחיפוש אחר המשקיע המתאים חשוב לדעת ולהבין שישנם סוגי משקיעים שונים. התנהגותו העסקית של כל אחד מהם שונה ונבדלת, וממנה נגזרת הגישה הנדרשת כלפי אותו משקיע. להלן נסקור את סוגי המשקיעים העיקריים אשר פועלים בעולם העסקים, ונעמוד על טיבם ומאפייניהם.

סוגי משקיעים

לכל סוג משקיע מעלוֹת ומגרעוֹת שחשוב להכירם טרם קבלת החלטה למי לפנות בבקשה למימון:

משקיע בלתי פעיל (פיננסי) – נקודת המבט של משקיע זה היא לטווח הארוך. הוא יכול להיות חברת השקעה, חברת אחזקות או אדם פרטי המשקיע במניות. מה שמאפיין משקיע מסוג זה הוא היותו בעל משאבים וסבלנות, לרוב אינו מגיע מהתחום שבו עוסקת החברה שבה בחר להשקיע. הוא מאמין ברעיון ובפוטנציאל של החברה/ המיזם/ האפליקציה, ולפיכך ייתן יד חופשית ולא יתעניין בהתנהלות השוטפת. מה שמנחה אותו הוא מבחן הרווחים והכדאיוּת הכלכלית לאורך זמן, ולא גורמים קצרי מועד. לפיכך הוא אינו מגלה מעורבוּת בניהול העסק ולא מתעניין באסטרטגיה הניהולית. משקיע כזה יהיה מעוניין לבחון את מצבו הכספי של העסק מעת לעת (מדי שלושה או שישה חודשים) כדי לבדוק אם התחזיות הפיננסיות דומות למתרחש בפועל. גיוס משקיע בלתי פעיל מאפשר ליזם ליהנות משקט תעשייתי. משקיע כזה מעביר מימון וכאמור מאפשר ליזם לקבל בעצמו את ההחלטות לגבי ארגון המיזם והתנהלותו. הוא מצפה לתשׂואה העתידית, מעוניין שהשקעתו תשתלם ותניב לו רווחים, אך לקיחת חלק בניהול העסק אינה בראש סדר העדיפויות שלו. נוסף על כך הוא בד"כ אינו מעוניין להיות שותף לקניין הרוחני של החברה המושקעת.

משקיע פעיל (אסטרטגי) – נוֹהֵג הפוך מהמשקיע הבלתי פעיל. משקיע מסוג זה מגלה מעורבוּת בניהול העסק לטווח הארוך, חושב ומתכנן אסטרטגית, ולפיכך בטווח הקצר יבקש לעצמו תפקידים בניהולו השוטף של העסק ומעורבוּת בתהליכי קבלת ההחלטות בתמורה להשקעה הכספית. מדובר במשקיע המעוניין למנף את העסק, לכן ירצה לקחת חלק פעיל בתכנון הדרך ובקביעת המדיניוּת העסקית. במקרה זה על מחפש ההשקעה לשאול את עצמו עד כמה הוא מעוניין לעבוד עם שותף דומיננטי ובעל דעה. היתרון הטמון בכך הוא שאם המשקיע מגיע מתחום פעילות החברה ומבין בו, הוא עשוי לתרום רבות לחברה בידע ועצות מועילות לצד מימון, ויכול לפתוח דלתות בעזרת קשרים בתחום העסקי המדובר. למשקיע האסטרטגי יש לא אחת אינטרסים בהשקעתו. כך למשל, חדירה לפלח שוק חדש, רצון להתרחב מבחינה עסקית, שאיפה להשתלטות עתידית על חברה מתחרה, איחוד מטות, שינוי מבנה ארגוני ועוד. כך, משקיע אסטרטגי יכול להיות חברה הרוכשת חברה מתחרה, גופים פיננסיים הפועלים בענף או גוף עסקי הרוכש חברה או ארגון מתחום פעילות משלים במטרה להתרחב. מהטעמים האלה השותף האסטרטגי אינו מעוניין רק ברווחים עתידיים אלא גם להיות גורם משפיע ואקטיבי בניהול השוטף של החברה בה הוא משקיע כדי להגיע למטרות הרצויות מבחינתו.

שיקולים מנחים בבחירת משקיע לעסק

1. שקט תעשייתי או אקטיביזם ניהולי –  לפני בחירה במשקיע חישבו ובדקו מה מתאים עבורכם יותר: האם תרצו עצמאות ויד חופשית לפעולה, אז המשקיע הפיננסי הוא הכתובת עבורכם, או שתעדיפו מעורבות ואקטיביזם מצד המשקיע, התייעצות עמו וקבלת עצות ממנו וגם אפשרות לפתיחת דלתות בזכות קשרים של המשקיע. אם זה המצב בחרו במשקיע אסטרטגי.
2. הערך המוסף שהמשקיע תורם לעסק – פרט להון שמביא עמו המשקיע כדאי לנסות לחפש משקיע בעל יתרונות ומעלות שיכולים לתרום לעסק ולהצמיח אותו. הכוונה היא למשל למשקיע המגיע מהתחום של החברה מחפשת ההשקעה או מתחום משיק או משלים, אשר יכול לפתוח דלתות ולהגדיל את מעגל הלקוחות הקיים.
3. חיבור אישי – בבחירת משקיע עבור עסקכם חשוב לתת את הדעת גם על החיבור האישי בין הצדדים. בין אם תבחרו במשקיע פיננסי בעל מעורבות פחותה בניהול העסק, ובין אם במשקיע אסטרטגי שדריסת הרגל שלו משמעותית יותר, יתקיים ממשק עם המשקיע, ולכן חשוב שיהיה זה מישהו שנוח ונעים לכם עמו.

חשיבות קבלת ייעוץ משפטי וניסוח הסכם השקעה

בגיוס משקיע לעסק חשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי. עורך דין מהתחום ילווה אתכם בשלב בחירת המשקיע, בהתייחס לשיקולים השונים, ובהמשך יסייע לכם בהתקשרות חוזית והתנהלות משפטית מול המשקיע, תוך שמירה על האינטרסים שלכם. בתחום זה נודעת חשיבות רבה לחתימה על הסכם השקעה אצל עורך דין. ההסכם יתייחס למכלול ההיבטים הנלווים להשקעה בהם: חלוקת סמכויות, נגישות לדוחות כספיים, זכויות המשקיע רמת ההתערבות בהליכים ניהוליים, תוכניות עתידיות כגון דילול מניות, האפשרות להכניס משקיעים נוספים בעתיד ועוד. ההסכם אמור להבטיח למשקיע שיקבל את הרווחים הצפויים עבור השקעתו, ויאפשר ליזם חופש ועצמאות מירביים בניהול העסק/ המיזם ובהתנהלות השוטפת. הצורך בהסכם השקעה הוא ברור – מבחינת המשקיע, ההסכם יבטיח לו לקבל את הרווחים על השקעתו, ומבחינת היזם ההסכם יבטיח שבעל הממון לא יתערב בניהול העסק. במסגרת ההסכם חשוב להתייחס לתרחיש של סיום ההתקשרות, היה והמשקיע אינו מתגלה כשותף העסקי אשר לו ייחלתם, לרבות: זכות סירוב לרכישת מניות המשקיע, תניית אי תחרות עם לקוחות וספקים ועוד. עורך דין מהתחום ילווה אתכם בכל מחלוקת עתידית אם תתגלע, תוך הגנה על הקניין הרוחני שלכם ועל זכויותיכם מול המשקיע.

משרדנו יספק לכם את כל הליווי המשפטי שאתם זקוקים לו בתהליך גיוס משקיעים

לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו: 054-8302607