גולדשטיין ושות' משרד עורכי דין

[email protected]

לשון הרע בפייסבוק

לשון הרע בפייסבוק

בעידן התקשורתי של ימינו אתר הפייסבוק ללא ספק מהווה במה פוטנציאלית להשמצות ולהתבטאויות בלתי הולמות. פוסטים, תמונות, סרטונים, תגובות ושיתופים, כל אלו ועוד עשויים להיחשב להוצאת דיבה ופרסום לשון הרע, באופן המזכה את הנפגע בפיצוי כספי בסכומים בלתי מבוטלים ואף ללא צורך בהוכחת נזק.

רבים אינם מודעים לכך, אך דין הפרסום של לשון הרע בפייסבוק, כדין פרסום לשון הרע בכל אמצעי אחר. האצבע קלה על המקלדת או על הסמארטפון כאשר לא תמיד לוקחים בחשבון את ההשלכות,  והמשמעות עלולה להיות קשה.

רשת הפייסבוק המוכרת לכולנו הושקה לכלל הציבור בשנת 2006, ותוך שנים בודדות הפכה לרשת החברתית הגדולה והפעילה ביותר בעלם עם כ- 2 מיליארד משתמשי פייסבוק (כאשר בכל העולם יש כ- 3.9 מיליארד משתמשי אינטרנט בכלל).

מנהלי אתר הפייסבוק אינם בוררים כל פוסט או כל פרסום המועלה לפייסבוק, וספק אם הדבר אפשרי, באתר בו מועלים מידי יום מאות מיליוני פרסומים.

ואם במאות מיליוני פרסומים עסקינן ובעובדה כי האצבע קלה על המקלדת, הרי שאתר הפייסבוק מהווה כר פורה לביצוע עוולות של פגיעה בפרטיות ולשון הרע.

כך למשל: פרסום של תמונה מביכה, תמונות אינטימיות, כתיבת סטאטוס מעליב, טוקבק פוגעני, חשיפת פרטים אישיים אודות אדם, סרטונים מגנים, פתיחת קבוצות המגנות אדם מסויים וכיו"ב, עלולות להיחשב לפרסום לשון הרע, באופן המזכה את הנפגע בפיצוי.

למעשה, על פי חוק, פרסום המהווה לשון הרע יכול להיות:

  1. כל דבר שעלול להשפיל אדם או לעשות אותו למטרה לשנאה, לבוז או ללעג בעיני הגולשים.
  2. כל דבר שעלול לבזות מישהו בכך שמייחסים לו התנהגות כלשהי או מעשים או תכונות.
  3.  כל דבר שעלול לפגוע במשרה של הנפגע, במקצוע שלו, בעסק שלו, או במשלח ידו.
  4. כל דבר אשר יכול לבזות מישהו מטעמים של גזענות, או לבזות אותו בגלל השתייכותו הדתית, מוצאו, מקום מגוריו, גילו, נטייתו המינית או מוגבלות ממנה סובל.

החוק אינו מבדיל אם האמירה הפוגעת נעשתה באמצעות פוסט פוגעני שפורסם, תגובה פוגענית לפוסט של אחר, תמונה או סרטון מבזים שמועלים, או כל דבר אחר.  יתרה מכך, מנוסח החוק ניתן להסיק כי אף "שיתוף" בפייסבוק של דבר אשר פורסם במקור ע"י אדם אחר, עלול להיחשב ללשון הרע באופן בו גם מי שעשה את ה"שיתוף" ייחשב למעוול אותו ניתן לתבוע.

עוד נציין כי אפילו דברים אמתיים ונכונים עלולים להיחשב ללשון הרע, כך למשל אדם המפרסם סרטונים או תמונות מביכות של אדם אחר, עלול למצוא עצמו נתבע הן בשל פגיעה בפרטיות והן בגין פרסום לשון הרע.

החוק מאפשר לתבוע 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק בגין כל פרסום! ובמידה ומוכח כי הפרסום נעשה במטרה לפגוע/ להשפיל/ לבזות, ניתן לתבוע את כפל הסכום היינו 100,000 ₪ בגין כל פרסום. כאשר מדובר במספר פוסטים / תגובות / תמונות וכיו"ב, סכום התביעה עשוי להיות מכפלת הסכומים הללו במספר הפרסומים המעוולים.

יחד עם כל הנאמר לעיל, הרי שזכות הביטוי נחשבת לזכות יסוד בכל משטר דמוקרטי. כפועל יוצא מכך, החוק מעניק שורה ארוכה של הגנות מפני תביעות לשון הרע (כגון פרסום של אמת בפני קהל רלוונטי במקרה שקיים עניין ציבורי בדבר המפורסם, פרסומים שנעשו בתום לב כגון הבעת דעה על עניין מסויים או פרסום של ביקורת לגיטימית ועוד).

לא משנה אם נפגעת מפרסום שנעשה בפייסבוק, או אם נתבעת בגלל דבר שפרסמת בפייסבוק, לנו המומחיות והניסיון בייצגו תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע והוצאת דיבה.