הקמת חברה בע"מ: כך תתחילו את דרככם העסקית בצורה מקצועית ובטוחה
חושבים להקים חברה בע"מ? מתלבטים מה השלבים הנדרשים ואילו יתרונות היא מעניקה? כך תעשו זאת נכון.
התאגדות כחברה בע"מ היא צעד משמעותי שיכול להעניק לעסק שלכם יציבות, הפרדה משפטית, ותשתית טובה לצמיחה כלכלית. עם זאת, תהליך ההקמה דורש ידע, תכנון, ועמידה בדרישות החוק. ליווי משפטי מקצועי יכול להפוך את התהליך למהיר, קל ובטוח יותר עבורכם.
מהי חברה בע"מ?
חברה בע"מ (בעירבון מוגבל) היא תאגיד שנחשב לאישיות משפטית נפרדת מבעליו. משמעות הדבר היא שהחברה יכולה לחוב בחובות, לתבוע ולהיתבע, בנפרד מהמייסדים או בעלי המניות. ההפרדה המשפטית הזו מספקת לבעלי המניות הגנה בכך שאחריותם מוגבלת להון שהשקיעו בחברה, למעט במקרים חריגים כמו מעשי תרמית או הפרת חובות ניהוליות.
חוק החברות, תשנ"ט-1999 הוא החוק המרכזי המסדיר את פעילות החברות בישראל.
למי מתאימה הקמת חברה בע"מ?
כל אדם בישראל, כולל תושבים זרים ותושבי חוץ, רשאי להקים חברה, למעט חריגים כמו קטינים, פסולי דין או מי שהוכרז פושט רגל. החברה יכולה לפעול בכל מטרה חוקית שאינה מנוגדת לתקנת הציבור או למוסר.
יתרונות הקמת חברה בע"מ
- הפרדה משפטית
החברה היא אישיות משפטית נפרדת, ולכן נושי החברה אינם יכולים לדרוש מבעלי המניות לשלם חובות מכיסם האישי.
- תכנון מס גמיש
חברה מאפשרת תכנוני מס מתקדמים שאינם זמינים ליחידים, כמו אפשרויות לדחיית מס והעברת הכנסות לשנים עתידיות.
- גיוס הון
חברה בע"מ יכולה לגייס הון בקלות יחסית באמצעות מכירת מניות או הנפקת אגרות חוב.
- המשכיות
חברה אינה תלויה באדם מסוים ויכולה להמשיך להתקיים גם במקרה של שינוי בבעלי המניות או מוות של אחד המייסדים.
- תדמית עסקית מקצועית
חברה בע"מ נתפסת כאמינה ומקצועית יותר בעיני משקיעים, לקוחות וספקים.
השלבים בהקמת חברה
- בחירת שם לחברה
יש לבחור שם ייחודי שאינו דומה לשם של חברה קיימת או סימן מסחר רשום, ושאינו מטעה או פוגע בתקנת הציבור.
- חברה בע"מ נדרשת להוסיף לשמה את הסיומת "בע"מ".
- רישום החברה ברשם החברות
יש להגיש בקשה מסודרת לרשם החברות הכוללת:
- טופס בקשה להקמת חברה.
- תקנון חברה הכולל את מטרות החברה, הון המניות, וחלוקת הזכויות בין בעלי המניות.
- תשלום אגרה לרישום החברה.
- פתיחת תיקים ברשויות המס
לאחר הקמת החברה, יש לפתוח תיקי מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי על מנת להתחיל את פעילותה באופן חוקי.
- ניהול פנימי תקין
- מינוי דירקטוריון ובעלי תפקידים.
- ניהול פנקסי חשבונות ודיווחים שוטפים.
מדוע חשוב ליווי משפטי בהקמת חברה?
- מניעת טעויות בתהליך ההקמה
הגשת מסמכים שאינם תקינים או בחירה שגויה במבנה המשפטי עלולים לעכב את תהליך הרישום או ליצור בעיות משפטיות בהמשך.
- ייעוץ בהתאמת מבנה החברה
ליווי משפטי מקצועי מסייע לבחור את מבנה החברה המתאים לצרכים העסקיים שלכם, כולל חלוקת המניות ותכנון אסטרטגי.
- הכנת תקנון חברה מותאם אישית
תקנון החברה הוא מסמך קריטי שמסדיר את פעילותה ואת יחסי בעלי המניות. ניסוח לא מדויק עלול להוביל למחלוקות משפטיות בעתיד.
- שמירה על עמידה בדרישות החוק
עורך דין מוודא שהחברה עומדת בכל דרישות הדיווח והניהול לפי חוק החברות והתקנות הנלוות.
- מענה לסוגיות מורכבות
תהליך הקמת חברה כולל התמודדות עם סוגיות כמו בחירת שם, קביעת מטרות החברה, והסדרת זכויות וחובות בעלי המניות. ליווי משפטי מבטיח שכל שלב יתבצע בצורה נכונה וחוקית.
כיצד משרדנו יכול לעזור?
ליווי בתהליך ההקמה
- סיוע בבחירת שם חברה מתאים ואישורו ברשם החברות.
- הכנת כל המסמכים הנדרשים לרישום החברה.
- ניסוח תקנון חברה מותאם אישית לצרכים שלכם.
ייעוץ ותכנון אסטרטגי
- ייעוץ בבחירת מבנה משפטי מתאים (חברה בע"מ, שותפות, או עוסק מורשה).
- הכנת תוכנית עסקית-משפטית המסייעת לצמיחה ארוכת טווח.
טיפול ברישום ובניהול
- פתיחת תיקים ברשויות המס.
- ייעוץ משפטי שוטף לאחר ההקמה.
סיכום
הקמת חברה בע"מ היא צעד משמעותי לעסק שלכם. עם יתרונות כמו הפרדה משפטית, גמישות מס, ותדמית מקצועית, חברה בע"מ מעניקה לכם יציבות ובסיס לצמיחה. ליווי משפטי מקצועי מבטיח שתהליך ההקמה יתבצע במהירות, בצורה מדויקת וחוקית, תוך הגנה על האינטרסים שלכם.
פנו אלינו כדי להקים את החברה שלכם בקלות ובביטחון, ולהבטיח את הצלחת העסק שלכם כבר מהיום הראשון.
חברה בע"מ בראיה משפטית, האם כדאי?
יזמים רבים המעוניינים לפתוח עסק מתלבטים בשאלה אם להקים עוסק מורשה, או בכלל חברה בע"מ.
רבים מודעים להבדלים החשבונאיים שבין השניים, אולם מעטים מודעים היטב להבחנה המשפטית המשמעותית הנגזרת מהיותה של חברה אישיות משפטית נפרדת מבעליה.
המשמעות של ישות משפטית עצמאית ונפרדת מבעליה, היא שלא מדובר באדם פרטי, כך שלבעל העסק (שבחברה נקרא בעל מניות) יש למעשה הגנה מפני תביעות והוא גם מוגן משפטית מפני מצבים מסויימים בהם העסק מסתבך מבחינה כלכלית ואפילו במידה והעסק קורס.
מרגע רישום החברה מקבלת החברה מספר זהות הקרוי לרוב "ח.פ." (ראשי תיבות המסמלים "חברה פרטית"), החברה פותחת חשבון בנק משלה, והיא רשאית להתקשר בכל הסכם או התחייבות משפטית. מאחר והחברה היא גוף חסר ידיים ורגליים, כל פעולותיה נעשות ע"י מי שמוסמך לעשותם מטעם החברה, כאשר המשמעות שמייחסים לפעולות אלו, היא כאילו שנעשו ע"י החברה עצמה.
נמחיש בסיפור תיאורטי קצר מוקצן ומופרז לצורך ההמחשה:
למוטי היה מיזם בתחום בניית מטבחים מודרניים, הוא החליט לפתוח נגרייה לייצר מטבחים. מוטי נועץ ברוח חשב חשבוני, שהציע לו לפתוח עוסק מורשה, ולאחר שנה לשקול מעבר לחברה במידה ונטל המס יצדיק זאת.
מוטי פנה לעו"ד חכם חכמוני, ובעצתו החליט דווקא להתחיל את פעילותו העסקית כחברה בע"מ כבר מהיום הראשון (מוטי פשוט בחור שחושב בגדול). למחרת רשם מוטי את חברת "מוטי מטבחים מודרניים בע"מ"
עם תחילת פעילותה העסקית של החברה, נטלה החברה הלוואות לצורך מימון תחילת הפעילות (כיצד חתמה החברה על הלוואה? מוטי חתם על הסכם ההלוואה, בשם החברה מתוקף היותו המנכ"ל).
מוטי אוהב לעשות הכל בגדול, לכן שכר מבנה בשטח של חצי דונם (כלומר, החברה שכרה) שישמש את החברה כנגרייה מודרנית, מוטי רכש עבור החברה מכונות ייצור מודרניות ומשוכללות בסכומי עתק. במקביל גייס 12 עובדים, הוא רצה לייצר אווירה של היי-טק, לכן התחייב לשכר גבוה, שכר רכבים בליסינג. וגם דאג לעצמו כך שהחברה תשלם לו שכר יפה (הרי עכשיו הוא מנכ"ל).
קופת החברה התרוקנה די מהר, מה שלא הפריע למוטי להזמין כמויות אדירות של סחורה, מאחר וממילא תנאי התשלום בענף הם "שוטף + 90" כך שיהיה על מוטי לשלם עבור הסחורה שמקבל עכשיו רק בעוד שלושה חודשים. ובינתיים תהיה לחברה די סחורה לייצר מטבחים מודרניים אותם תוכל למכור בהקדם.
בפועל הדברים לא עבדו כפי שמוטי תכנן, החברה נדרשה לשלם את ההוצאות השוטפות כמו שכירות, ארנונה חשמל, משכורות לעובדים וכו' ולחברה לא היה מאיפה. מאחר ובחשבונותיו הפרטיים של מוטי (בניגוד לחשבון החברה) היו לא מעט כספים שצבר עם השנים, החליט מוטי להלוות בעצמו כסף לחברה (מה שנקרא "הלוואת בעלים").
מוטי פנה שוב לעורך דינו וזה ערך הסכם הלוואה בין מוטי לבין החברה. בצד אחד חתם מוטי כמלווה, ובצד השני חתם בשם החברה הלווה (הוא הרי המנכ"ל). הסכם ההלוואה קבע שהמכונות היקרות והמשוכללות שרכשה החברה, ישועבדו לטובת ההלוואה וישמשו כבטוחה לפירעון ההלוואה במלואה.
זמן קצר לאחר מכן, החברה פשוט קרסה, החלו להגיע תביעות מכל כיוון, העובדים שלא קיבלו את שכרם, חברות הליסינג, לקוחות שהסחורה לא סופקה להם, וספקים שלא זכו לקבל את התמורה עבור הסחורה שסיפקו. תוך זמן קצר החלו ננקטים עיקולים על חשבונות הבנק של החברה (בהם לא היה כסף לעקל) וכנגד רכושה של החברה (ולמעשה לחברה לא היה רכוש).
העובדים הגישו כנגד החברה תביעה לפירוק (מה שבעבר נקרא בפי העם "פשיטת רגל), במקרה כזה מתמנה כונס נכסים על נכסי החברה, כל מי שהחברה חייבת לו כספים מגיש תביעת חוב, הכונס מוכר את נכסי החברה, ומשלם לכל בעל חוב, את החלק היחסי מסך החובות (הליך מורכב ומסורבל אבל אנחנו מפשטים).
למרבה ההפתעה, בין הנושים היה גם מוטי!
מוטי תבע מחברת מוטי מטבחים מודרניים בע"מ את מלוא סכום ההלוואה שנתן לחברה. בנוסף הציג מוטי את הסכם ההלוואה ודרש שתחילה ימכרו המכונות המשוכללות אותן שעבדה החברה אבטחת ההלוואה, ושרק לאחר פירעון אותה הלוואה, יוכלו יתר הנושים (העובדים הספקים וכו'), לזכות כל אחד בחלקו היחסי ממה שיישאר לחברה (כלומר מכלום).
נוצרה סיטואציה מקוממת ממש, חברת מוטי מטבחים בע"מ פורקה, הספקים לא קיבלו את התמורה לכספם, העובדים לא זכו למלוא זכויותיהם, ומוטי? מוטי קנה מרצדס.
הסיפור הזה, נועד להמחיש את הנקודה!
הקמת עסק בישראל, כרוכה בסיכונים בלתי מבוטלים, בפועל גם לבעלים של חברה ישנם סיכונים (למשל במקום בו נדרש לחתום ערבות אישית או במקרים בהם תתאפשר הרמת מסך). אבל כפי שהסיפור ממחיש, בסופו של דבר חברה היא אישיות משפטית נפרדת מהבעלים שלה.
במידה ומוטי היה מקים את הנגרייה כעוסק מורשה, מספר העסק היה מספר תעודת הזהות שלו. ההסכמים שהיה חותם מול הספקים ומול העובדים היו מול מוטי באופן אישי וישיר. התביעות היו מוגשות נגד מוטי, העיקולים היו נעשים על החסכונות שלו, על כלי הרכב שלו, על הבית הפרטי שלו וכל רכושו היה נלקח ממנו.
מבחינה חשבונאית קיימים הבדלים באופן המיסוי בו ממסים חברה בע"מ לעומת האופן בו ממסים עוסק מורשה. לכן מבחינה חשבונאית בד"כ יהיה כדאי לנהל את העסק כחברה בע"מ, רק בשלב בו ההכנסות או הרווחיות מעל לרף מסויים.
אבל מבחינה משפטית?
כמובן שכל מקרה לגופו, אבל שונאי סיכון, לרוב יעדיפו לפתוח עסק כחברה בע"מ.